HTML

Hangosfilm

Beszámoló és kutatási napló a régi filmek és mozikultúra szerelmeseinek arról, hogy mi maradt meg mára mindabból a csodálatos találmányból és iparból, ami a XX. században annyira megváltoztatta a közízlést. Célunk az 1945 előtti magyar film, moziélet, és tömegkultúra-történet felidézése a napjainkban folyamatosan előkerülő relikviák kapcsán. Nem csak publikálunk, de kutatunk is, így kíváncsian várjuk azok jelentkezését, akik akármilyen kicsi darabbal, de ki tudják egészíteni ezt a hatalmas mozaikképet! Valamennyi előkerült és itt publikált relikvia a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményébe kerül.

Friss topikok

Mi is segítettünk menteni a Fortepannak a tűzben elégett fotókat

2015.03.14. 17:23 :: mkurutz

A Fortepan tegnapi felhívására a Hangosfilm is mozgósította magát, és mint az online fényképgyűjtemény és a kultúra elkötelezett barátai, mi is ott voltunk ma reggel a helyszínen, hogy menthessük a még menthetőt.

img_5697.JPGMint azt a sajtó a Fortepan közleményére reagálva tegnap megírta, pénteken délelőtt elektromos tűz pusztított az UVATERV archívumában, ahol a vállalat több ezer fényképes dokumentációját is tárolták. Még nem tudni pontosan mekkora a veszteség, de annyi bizonyos, hogy nagy mennyiség veszett oda. A kár azért is pótolhatatlan, mert ebben az archívumban őrizték a magyar középítkezés közelmúltjának dokumentumait. Az államosítás korából származtak az első felvételek, szerencsére ebből a korszakból is maradt fenn valami a tűzvész után, mert a jelen pillanatban is a Hangosfilmnél száradó negatívok között van néhány utcakép, amin kivehetőek a régi "maszekvilág" cégtáblái. Az eset azért is különösen szomorú, mert a Fortepan épp a közelmúltban kapott engedélyt arra az UVATERV-től, hogy a fényképekből válogasson és közzétegyen a gyűjteményében. Ezek után érkezett tegnap délután a felhívás, hogy aki tud jöjjön szombat reggel a helyszínre és segítsen megmenteni a még menthetőt.

Az oltás során eláztatott negatívok megmentésére mintegy százan vállalkoztak. Megható volt látni a sok önkéntest, akik ládákkal, dobozokkal felszerelkezve érkeztek a helyszínre. Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és szerkesztője Kincses Károly fotótörténésszel együtt megbízható stratégiát dolgozott ki, aminek részleteit megosztották a helyszínre érkezőkkel. Mindenki megtudta, hogy a mentéssel nem várhat sokáig, még aznap estig le kell választani a síkfilmes papírtasakokat a negatívokról, különben annyira felázik a fényérzékeny réteget filmhez rögzítő zselatin, hogy a képek szétroncsolódnak. A feláztatott filmek szárítására is többféle lehetőséget ajánlottak. Mindenki ügyelt arra, hogy csak annyi filmet vigyen el, amennyit még aznap meg tud menteni, máskülönben a legnagyobb jóindulat mellett is tönkreteszi azt, amire vállalkozott.

img_5794.JPGA példátlan összefogás hírére megjelentek a tévécsatornák híradósai is, akik riportot forgattak a nem mindennapi értékmentésről. Ezek után a tévénézők is meggyőződhetnek róla, hogy máskülönben nem sikerült volna megmenteni ennyi félig elégett és elázott negatívot. Állami gyűjtemény biztosan nem lett volna ilyen gyors reakciójú, hogy ennyi segítő kezet ilyen gyorsan a helyszínre szervezzen. A Fortepannak ez sikerült, gratulálunk nekik, és izgatottan várjuk az eredményt, hogy a megmentett képek között akad-e fotó régi moziépületekről. Addig közzétesszük a mi képsorozatunkat az emlékezetes leletmentésről.

 

2 komment

Címkék: budapest fotó történelem fortepan építészet xx. század kultúrtörténet tűzkár

A bejegyzés trackback címe:

https://hangosfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr447268657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemini62 2015.03.15. 07:00:52

A metro építéséről és működéséről jelentős képgyűjteménye van Sulyok Sándornénak, tel. 1 322 1993 - szívesen áll a rendelkezésükre.

mkurutz · http://www.hangosfilm.hu 2015.03.15. 15:44:35

@gemini62: Köszönjük, továbbítjuk a Fortepannak!
süti beállítások módosítása